2016-01-22-14-54-15

Tiedote koskee vain myymiämme suurkeittiötuotteita: Kanistereihin ja ämpäreihin pakatut marinadit, öljyt, mausteet sekä leivitteet.

-1.4.2015 voimaan astuneen kuluttajainformaatioasetuksen siirtymäaika umpeutuu 13.12.2016.

-Asetuksessa (MMM 16.10.2014/834) säädetään pakattujen ja pakkaamattomien elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä

-Esimerkiksi lihatiskeiltä irtomyytävät ja kaupassa pakatut marinoidut lihat luetaan asetuksen mukaan pakkaamattomiksi elintarvikkeiksi.

Pakkaamaton elintarvike on kaupassa pakattu tuote, joka myydään välittömästi (= saman vuorokauden aikana).

Tuotteen sisältämistä allergeeneista (allergeenilistalla olevat, sivu 48) on annettava myyntipaikassa kuluttajalle tieto.Tämän lisäksi on ilmoitettava: elintarvikkeen nimi, ainesosat, alkuperämaa ja tarvittavat käyttö- ja säilytystiedot. Tiedot on ilmoitettava kirjallisesti elintarvikkeen läheisyydessä olevassa esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla.

Tiedot voidaan antaa suullisesti, kun elintarvikkeen läheisyydessä on esite tai taulu, jossa ilmoitetaan, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta tai että tiedot ovat kuluttajan saatavissa kirjallisessa tai elektronisessa muodossa ennen ostopäätöksen tekoa ilman ylimääräisiä kustannuksia, ja että tiedot ovat kirjallisessa tai elektronisessa muodossa henkilökunnan ja valvontaviranomaisten helposti saatavilla

Olemme jo usean vuoden ajan toimittaneet asiakkaillemme tuotekansion, josta vaadittavat tiedot on luettavissa. Lisäksi tuotekansiomme löytyy netistä

Lisäksi olemme palvelun helpottamiseksi tehneet tuoteselostetarroja, joita asiakkaat voivat halutessaan käyttää pakatessaan kaupassa tuotteita, joissa on meidän marinadi. Tuoteselostetarrat eivät ole asetuksen mukaan välttämättömiä.

 

Esimerkkejä asetuksen mukaisesta toiminnasta kaupassa:

 

-1. Esimerkki.Tuotekansiomme palvelutiskillä ja/tai lihaosastolla:

-Kaupassa marinoidaan lihaa tuotteillamme myytäväksi irtomyyntiin palvelutiskille ja pakattuna lihaosastolle.

-Lihaosastolla myytävien pakattujen tuotteiden yhteydessä on esillä tuotekansiomme tai kyltti jossa kerrotaan että tuotteiden ainesosa- ja allergeenitiedot ovat saatavilla palvelutiskiltä. (Pakkauksiin ei vaadita tuoteselostetarroja)

-Palvelutiskin henkilökunnalla on hallussaan tuotekansiomme ja mahdollisuus antaa kuluttajalle tieto ainesosista ja allergeeneista suullisesti. Palvelutiskillä on kyltti, jossa kerrotaan allergeeni- ja ainesosatietojen saatavuudesta henkilökunnalta.

 

-2. Esimerkki. Tuotetiedot netissä:

-Kaupassa marinoidaan lihaa tuotteillamme myytäväksi irtomyyntiin palvelutiskille ja pakattuna lihaosastolle.

-Lihaosastolla myytävien pakattujen tuotteiden yhteydessä on kyltti jossa on linkki tuotekansioomme netissä ja tieto siitä että tuotteiden allergeenitiedot ja ainesosat löytyvät sieltä. (Pakkauksiin ei vaadita tuoteselostetarroja)

-Palvelutiskin henkilökunnalla on pääsy tuotekansioomme netissä ja mahdollisuus antaa kuluttajalle tieto ainesosista ja allergeeneista suullisesti. Palvelutiskillä on kyltti, jossa kerrotaan allergeeni- ja ainesosatietojen saatavuudesta henkilökunnalta.

 

-3. Esimerkki. Tuoteselostetarrat:

-Kaupassa marinoidaan lihaa tuotteillamme myytäväksi irtomyyntiin palvelutiskille ja pakattuna lihaosastolle.

-Lihaosastolla myytävien pakattujen tuotteiden pakkauksiin on kiinnitetty tuoteselostetarra.

-Palvelutiskin henkilökunnalla on käytössään tuoteselostetarrat tai tuotekansiomme ja mahdollisuus antaa kuluttajalle tieto ainesosista ja allergeeneista suullisesti. Palvelutiskillä on kyltti, jossa kerrotaan allergeeni- ja ainesosatietojen saatavuudesta henkilökunnalta.

Tai vaikkapa asetuksen mukainen sallittu yhdistelmä näistä kaikista kolmesta esimerkistä. Asetus antaa melko vapaat kädet kuluttajainformaation jakamiseen pakkaamattomista elintarvikkeista!

Kysy meiltä neuvoa ongelmatilanteissa!

-Kapteenin Kastikkeet, 20.10.2016